Tavaszi virágles

Ti is egyre több időt töltötök a szabadban, ahogy melegszik az idő? 🙂

Legutóbb összegyűjtöttem Nektek a blogon 2 csokornyi ötletet, hogy mivel lehet motiválni a gyerekeket a családi kirándulásokon, itt találod az 1. részt és a 2. részt

Most egy kifejezetten fotós ismeretterjesztő játékot javaslok kipróbálásra, mivel a tavasz érkeztével egyre több virágot csodálhatunk meg a természetben. Szerintem a nyíló vadvirágok a legtöbb természetjárót fotózásra ösztönzik. Ha a te gyermeked is szívesen fotózza a természet csodáit, miért ne csinálhatnál belőle kihívást? Őt motiválja a fotózásra, nem mellesleg pedig minket szülőket is motivál új helyek felfedezésére. Ugye Te is elmennél a világ végére az utolsó hiányzó fotóért? 😉 Mert valószínűleg nem egyszerre fogjátok tudni meglesni az összeset.

Tavaszi virágok fotózása kisgyermekkel
Gyerekek virágot fotóznak
Kisfiú fotóz a természetben

Tehát töltsétek le és nyomtassátok ki a lenti listákat, és szabaduljatok ki vele a természetbe. Cél, hogy minél több virágról legyen a gyermeknek saját fotója is. Ha van kedvetek, ragasszátok be a feliratos verzióba. 

Ennek az egyszerű játéknak is számos fejlesztő hatása van gyermekedre, többek között:

  • megtanulja a virágok neveit (így már neked sem a Google-t kell bújnod kirándulás közben :)),
  • megfigyeli és megismeri a virágokat,
  • a játékhoz kapcsolódó beszélgetéseitek fejlesztik a szókincsét,
  • megismerkedik a makro fotózással,
  • új perspektívákat fedez fel a fotózásban,
  • fejlődik a fókuszáló képessége a feladatra való hosszabb távú figyelem fenntartásával,
  • többet hajlandó gyalogolni a virágok megtalálásáért.

Direkt válogattam olyan virágokat is, amiket városi sétáitok során is láthattok, de a játékötletet bátran szabjátok magatokra. Pl. ha nagy, virágos kertetek van, kerti virágaitokkal is készíthettek hasonló feladatot. A fenti verziókat a képekre kattintva tudjátok letölteni. A kezdő verzióhoz javaslom a mintafotós verziót is kinyomtatni, hiszen innen fogjátok tudni, mit keressetek. De ha tudjátok, mit keressetek, akkor elég kinyomtatni és magatokkal vinni a természetjárásra a feliratos verziót. Ha instant fényképezőgéppel fotóztok, akár már helyben kinyomtathatjátok és beragaszthatjátok a képeket.

Jó szórakozást, vidám tanulást, és feltöltő családi kirándulásokat kívánok!