További ötletek vidám családi kirándulásokhoz

Kerestél már a Google-ben valaha arra, hogy „kirándulás gyerekkel”? Jobbnál jobb listákat kapunk (szerencsére) arról, hogy hova érdemes menni gyerekekkel kirándulni. Mintha csak ez lenne az egyetlen kihívás benne… Mi bizony megtapasztaltuk, hogy az úti cél kiválasztása csak a kezdet, utána még számos nehézség állhatja útját az örömteli kirándulásoknak.

Az előző részben már bemutattam nektek 8 szuper ötletet, ami megkönnyítheti, és közös örömforrássá teheti a családi kirándulásokat: Te mivel dobod fel a családi kirándulásokat?  Most még 8+1 ötletet hozok nektek.  

1. Kisvonatozás

Családi kirándulás ZumyZoomÚgy sejtem, nemcsak az én gyerekeim kisvasút-imádók. Viszonylag sok helyen, és az ország kb. minden táján találunk erdei kisvasutakat. Sőt, már létezik pecsételőfüzet is, aminek a hordozása, pecsételése szintén hozzáad az élményhez a gyerekek számára. És ezáltal persze számunkra is. Részletes listát itt találtok az erdei kisvasutakról: Kisvasútak Magyarországon.

2. Versenyek, teljesítménytúrák, jelvényszerző mozgalmak

Vannak olyan gyerekek, akikben erős a versenyszellem, a teljesítményvágy. Nekik igazán motiváló lehet versenyeken elindulni. Ha nem is pont kirándulással, de természetben mozgással, méghozzá kőkemény mozgással kecsegtetnek a Spartan Race gyerekeknek szóló versenyei. A Teljesítménytúrázók Társaságának oldalán megtaláljátok az összes teljesítménytúrát az országban. Az igazán elkötelezettek pedig jelvényszerző mozgalmakban is részt vehetnek, mint például a méltán népszerű Országos Kéktúra, vagy regionális mozgalmak, pl. Pilisi Vándorlások. Mi félve vágtunk bele az egyébként régóta vágyott Kéktúrázásba, mert már hozzászoktunk a kényelmes autózáshoz és a parkolókból tett körtúrákhoz. De a gyerekek kifejezetten élvezik a vidéki buszozásokat is, így tudatos szervezéssel nincs lehetetlen. A pecsételés élményéről nem is beszélve!

3. Természeti szépségek

Közhely, de igaz, hogy szebbnél szebb tájak vannak hazánk határain belül is. Megannyi izgalmas, különleges földrajzi alakzat, természeti jelenség, amit érdemes már kicsi gyermekünkkel is megismertetni. Alább néhány példa, amit a legtöbben élvezni szoktak:

  • Barlangok: Pálvölgyi cseppkőbarlang, Aggtelek, Strázsa-hegyi barlang
  • Andezit csúszda: Bér
  • Különleges sziklaformációk: Vadálló-kövek, Pákozdi ingókövek, Szelim-barlang
  • Vadregényes völgyek, szurdokok: Holdvilág-árok, Rám-szakadék, Csörgő-patak völgye
  • Hóvirágmezők márciusban (pl. Alcsútdobozi Arborétum)
  • Medvehagyma virágzás májusban
  • Szentjánosbogár rajzás júniusban
  • Vadludak húzásának megfigyelése ősszel (pl. tatai Öreg-tó)

4. Tanösvények

Főleg nagyobb, olvasni tudó és/vagy tudásszomjas gyerekekkel kezdenek különleges élménnyé válni a tanösvények. Szerencsére ebből igen sok van hazánkban is, a legváltozatosabb helyszíneken, tájakon, túrahosszban. Egyre több „virtuális” tanösvényt adnak át, tehát ezeken mindenképp szükségünk van okostelefon használatára. Ha az az egyik célunk, hogy a gyerekek (és mi is) kiszakadjanak az online térből, akkor érdemes hagyományos tanösvényeket kinézni, ahol táblától tábláig haladhatunk.

5. Térképolvasás, szerepjáték

Bár némi előkészületet igényel, de ha bejön a gyermeknek, nagyon megéri kézzel rajzolni térképet a túraútvonalról. Persze közösen is elkészíthetjük, de meglepetésként is adhatjuk a túra elején a gyermek kezébe, akár azzal a felhatalmazással, hogy ma ő lesz a túravezető. Lelkesedésünktől és a gyermek igényeitől függően ezt a végletekig cizellálhatjuk, pl. zászlós végű bot, túravezetői jelvény, névvel felcímkézett kalap stb. készítésével. Nálunk már önmagában az is többször bevált, hogy „Ma Te leszel a Túramester”, és csak így szólítottuk.
A térképkészítés és/vagy olvasás pedig remek fejlesztőjáték – fejleszti a térbeli tájékozódást, a rajzkészségeket, a logikai gondolkodást, a szókincset. Megalapozza a földrajzi gondolkodást, a környezet ismeretét, a valóság leképezését.

6. Mondókák, dalok, játékok

Ha gyermeked szereti a mondókákat, fejben játszott játékokat, szereti és átéli a dalolást, akkor szerencsére számtalan lehetőség áll rendelkezésetekre, hogy ezeket beépítsétek a kirándulásaitokba is. Gyűjtsetek kirándulós mondókákat, találjatok ki rövid játékokat, találós kérdéseket, feladatokat neki útközben. Mi nagyon szeretjük Gryllus Vilmos Kirándulós dalok c. könyvét, és megsúgom, hogy a Biciklizős dalok c. könyvében is sok olyan dal van, ami bármilyen természetjáráshoz releváns.

7. Meseköltés

Találjatok ki együtt egy mesét kirándulás közben, ihletet merítve a látottakból. Ha erre fogékony a gyermeked, meglátod, szárnyra kap a fantáziája. Talán ebben a lelassult, a hétköznapoknál ingerszegényebb, természetközelibb környezetben tud igazán kibontakozni a kreativitása. Mert nem vonja el a sok otthoni játék, az otthoni feladatok, esetleg a képernyő a figyelmét, ráadásul mivel a tiéteket, szülőkét sem, lehet, hogy sokkal jobban oda tudtok figyelni gyermeketekre, és ez fogja őt megtáltosítani.
Vihettek egy kis jegyzetfüzetet, ceruzát magatokkal, hogy a kulcsfontosságú gondolatokat papírra vessétek. Vagy le is fotózhatjátok azt, ami ihletet adott. De memóriagyakorlatnak sem utolsó, ha megjegyzitek a közösen kitalált történetet. Otthon persze nyugodtan leírhatjátok, lerajzolhatjátok, hogy később könnyebb legyen felidézni. Biztosan nagyon büszke lesz a saját/közös agyszüleményetekre, miközben észre sem veszi, ahogy repül az idő (és fogynak a kilométerek).

8. Jutalmazás nasival

Tapasztalatom szerint ez az egyik legkézenfekvőbb motiváció a gyerekek „túráztatására”, sokan élnek vele. Főleg, mivel úgyis kell vinni magatokkal elemózsiát az útra, könnyen beficcen 1-2 csoki, vagy ez-az. A kirándulás végére beígérhettek, éttermet, fagyizást, csak arra készüljetek, hogy onnantól kezdve lehet, elvárás lesz. 🙂

+1 Túranapló

Fényképezőgép felnőtt gyerek, túranapló tolla, szemöveg, nagyítóHogy ez miért plusz 1? Egyrészt azért, mert a fenti tippektől függetlenül bármikor alkalmazható. Másrészt, mert ez egy kirándulás során még nem biztos, hogy motiválni fogja a gyermekedet, inkább csak akkor, ha már szokást alakítottatok ki belőle. Ha írsz/írtok/ír a gyermeked naplót a kirándulásaitokról, nemcsak az íráskészségét, memóriáját, rendszerezőképességét fejlesztitek, hanem nyomon tudjátok követni a fejlődését is. Ez sokszor adhat erőt neki akár ha mozgásra szeretnétek motiválni, akár ha bármiről úgy gondolja, nem képes rá. Elővehetitek együtt, hogy végignézzétek, mire is képes, és mekkorát fejlődött pl. kitartásban.

Ha kedvet kaptatok a kirándulásokhoz, és már csak a helyszín hiányzik, jó szívvel ajánlom a Barangoló család blogját, ahol tájegységek szerint is tudtok ötletet meríteni családi kirándulásokhoz, méghozzá részletes és hasznos leírásokkal. Szintén sok ötletet meríthettek a https://csodahelyek.hu tematikus gyűjtéseiből, ötleteiből.

Ugye, mennyi lehetőség!? De még ezekkel együtt is érdemes magunknál tartani a „letojom” tablettát, hogy ha a gyermeknek megtetszik az első bokor/farakás/fűszál, és leülne ott 2 órára játszani, vagy netán fejébe veszi, hogy felsöpri az első keze ügyébe akadt ággal az erdőt, mert koszos (true story…mindegyik), akkor se keseredjünk el, hanem csak élvezzük, hogy jó levegőn vagyunk. Majd kirándulunk legközelebb 🙂

Ha nem szeretnél lemaradni a legújabb blogposztokról, akciókról, nyereményjátékokról és hírekről, iratkozz fel a ZumyZoom hírlevélre: