Fotós ABC

Ezúttal is egy végtelenségig variálható játékötletet hoztam nektek. Kislányom mostanában nagyon érdeklődik a betűk iránt, egyre több mindent szeretne tudni leírni. Az öccse ebből 3 évesen még nem sokat ért – gondoltam én… De amikor egy IKEA-s bútor dobozának maradványaival kezdett alakzatokat kirakni, és kérdezte, hogy ez milyen betű, akkor egyrészt rájöttem, hogy mekkorát tévedtem, másrészt megihletett, és ez a játék született belőle.

A lényeg nagyon egyszerű: bármiből (B-Á-R-M-I-B-Ő-L!) rakjátok ki a magyar ABC betűit. Mindegyiket fotózzátok le, majd komponáljátok meg belőle a teljes ABC-t. Ebből aztán saját posztert is készíthettek tanulási segédletnek. 

Innentől kezdve meg aztán tényleg végtelen lehetőségetek van, bármiből kirakhatjátok a betűket. Otthoni példák: favonatsín, kisautók, selyemkendő, fonal, dupló, tészta, szárazbab, gyümölcs-/zöldségfélék, meggymag, kupakok, könyvek, evőeszközök, na és persze IKEA-s bútorok dobozmaradványai. Kinti példák: gesztenye, bot, makk, kavics, falevél, toboz, bogyók, kagyló.

Feketeöves verzió
minden betűt olyan anyagból rakjatok ki, ami azzal a betűvel kezdődik. Mint például a képen gesztenyéből a G betű. Ha végül kirakjátok a falra a saját ABC-teket, ez a verzió nagyban megkönnyítheti a tanulást gyermekednek, mivel az anyagról rögtön tud asszociálni a betűre.