Te mivel dobod fel a családi kirándulásokat?

Kerestél már a Google-ben valaha arra, hogy „kirándulás gyerekkel”? Jobbnál jobb listákat kapunk (szerencsére) arról, hogy hova érdemes menni gyerekekkel kirándulni. Mintha csak ez lenne az egyetlen kihívás benne… Mi bizony megtapasztaltuk, hogy az úti cél kiválasztása csak a kezdet, utána még számos nehézség állhatja útját az örömteli kirándulásoknak.

 • Ti is jártatok már úgy, hogy kinéztetek és felkészültetek egy szuper kirándulásra, amit aztán végig nyafogtak a gyerekek, és látszólag senkinek sem volt úgy igazán jó?
 • Netán elvből nem is mentek kirándulni, mert úgysem élvezik/bírják a gyerekek?

Azt viszont mindannyian tudjuk, hogy számos egészségügyi, szellemi és pszichés előnye származik kicsinek-nagynak abból, ha rendszeresen kirándulunk. Azért, hogy segítsek minél több családnak megtalálni a motivációt és az örömöt a közös kirándulásokban, összeszedtem jó sok ötletet, hogy mivel lehet lelkesíteni a gyerekeket a kirándulásra. Szemezgessetek belőle kedvetekre!

1. Gyerektársaság 

Gyerekek kirándulnak gyerek fényképezőgép webshop

Bár több szervezést és alkalmazkodást igényel, valószínűleg megéri összebeszélni ismerős családokkal, hogy együtt menjetek kirándulni. Mivel így van saját társasága a gyermeknek is, kevésbé fogja zavarni, ha a felnőttek egymással beszélgetnek. Ha már tényleg kezdenek is fáradni, kellő húzóerő tud leni a többi gyerek lendülete. Szerveztünk már olyan kirándulást is, ahol 2 ismerős család gyerekei ott találkoztak először, és mégis az első pillanattól ment a bandázás. Hasonlóan pozitív (csak ezerszer több) tapasztalataik vannak Jutiéknak is, akik évek óta rendszeresen szerveznek túrákat kisgyerekes családoknak a „Potyautassal a Kéken” túramozgalom keretein belül: https://www.turistamagazin.hu/blogok/potyautassal-a-keken. Jó hangulatú eseményeik meghirdetésre kerülnek Facebook oldalukon: https://www.facebook.com/potyautassalakeken.

2. Felnőtt társaság

Ha nincs lehetőségetek más gyerekekkel menni, vagy épp bőven elég az oviban/iskolában a társaság a gyermeketeknek, lehet, hogy szívesebben menne felnőtt társasággal. Ennek megvan az az előnye, hogy csak ő lehet a középpontban (mert úgyis olyan cukiii), de mégis változatosabb a társaság, mintha csak a szülőkkel lenne. Ilyen esetekben érdemes figyelni az egyensúlyra, hogy ne merüljünk el mi felnőttek a felnőtt társalgásban, mert az lehet, hogy frusztrálttá teszi a figyeleméhes gyermekeket. Mi olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy kirándulástól függetlenül is sláger a fiatal nagynéni-nagybácsi páros, így velük kb. dupla adag túrát is le tudunk nyomni. Bár a végére általában mi szenvedünk már a figyelemhiánytól 🙂

3. Kutya

Mint tudjuk, bármilyen terméket el lehet adni kutyával, így van ez a legtöbb gyereknél a kirándulással is. Általában annyira leköti őket a kutyával való foglalkozás, szaladgálás, hogy észre sem veszik, ahogy fogyasztják a kilométereket. Nem árt persze, ha barátságos, szófogadó és gyerekekhez szokott kutyával indulunk útnak. És ha nincs saját kutyánk? A dinókat is imádják a gyerekek, ha van dinónk, vigyük azt! Vaaaagy társuljunk kutyás ismerősökhöz, esetleg kérjünk kölcsön egy jól nevelt és általunk ismert kutyát. Nálunk pl. a sógornőmék kutyája a kedvenc túratárs, aki nemcsak a hosszabb kirándulásokban segített, hanem a korábbi rossz idegenkutyás élmények legyőzésében is.
Ha híján vagyunk a fenti lehetőségeknek, és beérjük kisebb sétával is, vagy csak szeretnénk örömet szerezni menhelyi kutyusoknak, több állatmenhelyen is van lehetőség kutyasétáltatásra nagyobb gyerekekkel (pl. https://arvacska.hu/; https://www.rex.hu/hu/onkentesseg/onkenteseknek/hazirend/)

4. Geocaching

Sok kisgyerekes család használja sikerrel a „Geoládák” applikációt az aprónép motivációjának fenntartásához. Az applikáció segítségével különböző helyeken eldugott ládákat tudtok megkeresni, melyekben kis meglepetéseket rejtettek el. Ha megtaláljátok és kiveszitek a meglepetést, cserébe természetesen nektek is be kell tenni valamit, hogy a következő megtalálónak is örömet szerezzen. Nekem külön tetszik benne, hogy már előre lehet készülni a kirándulásra, meg lehet tervezni, melyik ládákat keressük meg és mit fogunk betenni a talált kincsek helyére. Persze benne van a pakliban a csalódás, előfordul, hogy nem találjátok meg a ládát, vagy a gyerekek számára kevésbé érdekes kincs van benne. Ezt és a játék képernyős mivoltát is érdemes mérlegelni a gyerekek habitusának, a szülők nevelési elveinek függvényében.

5. Scavenger hunt

Még mindig kincskeresés, de offline verzióban. Számos természeti kincskeresős/bingós játék fellelhető nyomtatásra készen az interneten, többek között a ZumyZoom oldalán is találtok egyet (https://zumyzoom.hu/2022/10/25/oszi-fotos-kincskereso/). Ugyanígy összeállíthatjátok a sajátotokat akár a gyermekkel közösen, az érdeklődési körének / aktuális tanulmányainak megfelelően. Rögtönözhettek kézi rajzokat is.
Kis könyvmolyoknak lehet az is elég, ha egy természetbúvár könyvecskével vágtok neki az útnak, és élvezettel fogja keresgélni benne az élőlényeket, hogy veletek is megossza a tudását. Egy szuper könyvajánlót olvashattok a témában az Égigérőn.
Kis felfedezőknek külön természetbúvár csomagot is összeállíthattok nagyítóval, gyűjtődobozzal, iránytűvel, távcsővel – ezekkel akár a szerepjátékos énjét is megmozgathatjátok.

6. Gyűjtögetés

A legtöbb kisgyermek imád gyűjtögetni. Ha kiszabadultok a természetbe, végre nem csak cigicsikket tud gyűjteni, hanem inkább kavicsot, csigaházat, madártollat, botot és egyéb természeti kincseket. Érdemes kis kosárral, vagy valami zacsival készülni. Fontos persze előre lefektetni a szabályokat, hogy mi az, és milyen mennyiségben, amit hazavihet magával az erdőből. Így egyúttal a természet védelmére is taníthatjátok. Alternatív megoldás lehet, ha gyűjtögettek útközben, de a végén visszaadjátok az erdőnek amit kölcsönvettetek.

7. Játszótér

Nekem nagy szívfájdalmam, hogy viszonylag kevés erdei játszótér van hazánkban, de bízzunk abban, hogy ha egyre több család kirándul, a nagyobb kereslet meghozza majd a kínálatot is! Mert a kis játszótér fanatikusokat talán könnyebb úgy kiszakítani a kedvenc játszóterükről vagy otthonról egy túra kedvéért, ha a cél egy számára új játszótér, amit ki lehet próbálni. Szerencsére azért vannak most is lehetőségek, íme egy kis ízelítő az erdei (vagy erdőközeli) játszóterekből:

 • Visegrád: Mátyás király történelmi játszópark; Erdei játszótér a Telgárthy-réten
 • Sajószentpéter: motorik park
 • Sopron: Boszorkány meseösvény
 • Királyrét: erdei játszótér
 • Hollókő: Holló Jankó mesejátszótér
 • Füzér: Fehérlófia meseösvény és játszótér
 • Gödöllő: Erdészeti Arborétum
 • Törökbálint: Manóösvény
 • Budakeszi: Szilfa-tisztás
 • Budapest: Macis erdei játszótér, Anna-réti játszótér

A túra hosszának tervezésekor érdemes hagynunk még energiát a játszótér kiélvezésére is. Az sem baj, ha eleinte egy-egy rövidke sétát teszünk a környéken. Ha így szép észrevétlenül hozzászokik gyermekünk, később könnyebben megbirkózik majd a hosszabb gyaloglásokkal is.

8. Fotózás

Ti szoktatok fotókat készíteni a közös kirándulásokról, vagy bármelyik családi programról? Biztosan! Még az is lehet, hogy a gyermeketek el szokta kérni a telefont/fényképezőgépet, hogy ő készítse a fotókat – de valószínűleg nem nála van végig. Vajon mennyire élvezné, ha végig fotózhatná a közös kirándulásaitokat? És ti mennyire élveznétek, ha utána visszanézhetnétek a közös élményeket az ő szemével? Ha érdekel, hogy mi alapján érdemes fényképezőgépet választani a gyermekednek, olvasd el az alábbi blogposztot is: https://zumyzoom.hu/2022/09/14/hogyan-valassz-gyerek-fenykepezogepet/

Hamarosan érkezik a cikk folytatása még 8+1 ötlettel a gyerekes kirándulásokhoz!

De ha már kedvet is kaptál a kirándulásokhoz, csak a helyszín hiányzik, jó szívvel ajánlom a Barangoló család blogját, ahol tájegységek szerint is tudtok ötletet meríteni családi kirándulásokhoz, méghozzá részletes és hasznos leírásokkalSzintén sok ötletet meríthettek a https://csodahelyek.hu/ tematikus gyűjtéseiből.

Az ötletgyűjtemény második részét itt tudod elolvasni: További ötletek vidám családi kirándulásokhoz

Ha nem szeretnél lemaradni a legújabb blogposztokról, akciókról, nyereményjátékokról és hírekről, iratkozz fel a ZumyZoom hírlevélre: