Őszi fotós kincskereső

Egy igazán aktuális játék a ZumyZoom Játéktárban: őszi fotós kincskereső.

Nincs más dolgod, mint lementeni és kinyomtatni (ha újra szeretnétek használni, laminálhatod is) a jobb oldali képet, majd elmenni sétálni vagy kirándulni. A gyermek feladata minél több dolgot észre venni a listáról. Ha megtalált valamit, készítsen róla fotót, és pipálja ki. Ha elfelejtenétek ceruzát vinni, később a készült fotók alapján is ki tudjátok pipálni (vagy ahogy nálunk a fiúk szokták: bottal átlyukasztjátok a papírt). Az sem baj, ha több séta alkalmával sikerül csak mindent kipipálni – ez legalább jó motiváció a gyermek számára, ha bírja türelemmel.

Barna kerettel jelöltem azokat a tárgyakat, amiket össze is lehet gyűjteni – ha már kincskeresés, legyenek kincseik is! A kollekciót a kirándulás végén, vagy otthon komponálja meg egy fénykép erejéig, ezt is nagyon szokták élvezni. Persze több féle kompozíciót, perspektívát is kipróbálhat, hagyd, hogy szabadon szárnyaljon a fantáziája.
Igazi agytornává fejleszthetitek a játékot, ha beszélgettek is a megtalált tárgyakról. Néhány kérdés, amit érdemes feltenni: Hogy néz ki? Milyen illata van? Milyen a tapintása – kemény, puha, érdes, stb.? Tetszik? Hány darabot találtál belőle?

Nagyon szeretem ezt a játékot, mert ha rákap egy gyermek, akkor észrevétlenül küzdi le a lábikói a kilométereket, és igazán hatékonyan lehet vele a természet szeretetére, a szépségek felfedezésére tanítani.

Ezt a játékot végtelen számú verzióban el lehet készíteni, ha tetszik a gyermeknek, akár szabad kézi rajzzal is rögtönözhetsz bármikor.