Varázslatos fotótémák hónapról hónapra

Az év minden hónapja hoz magával különleges természeti csodákat, melyek lenyűgözik és inspirálják az embert. A természet sosem nyugszik, minden évszak más és más szépségeket rejteget magában. Fotózzatok le minél többet!

Korábban már olvashattatok a ZumyZoom ötleteiről, melyekkel könnyedebbé és vidámabbá lehet tenni a családi kirándulásokat.

Fényképezés a természetben gyerekkel

Ezek közül is a legtutibb bevált recept: adj a gyermeked kezébe fényképezőgépet! Meglátod, könnyedén fogja gyűjteni a kilométereket, miközben rácsodálkozik a természet szépségeire, és még meg is örökíti a közös élményeiteket.

Ehhez segítségül egy hiánypótló naptárat készítettem nektek a kis hazánkban az év során egymást váltó látványosabbnál látványosabb természeti jelenségekről. Ebből megtudhatjátok, hogy melyik hónap milyen lenyűgöző meglepetéseket tartogat a természetjárók számára. Fedezzétek fel együtt, hogyan változik a táj januártól decemberig, örökítsétek meg az évszakokhoz kötődő különleges pillanatokat, és élvezzétek a szabad levegő jótékony hatásait! Ne felejtsétek otthon a fényképezőgépet!

A ZumyZoom természetfotós naptárban minden hónaphoz találtok sok-sok látványos természeti jelenséget (összesen több, mint 80-at!) a jellemző időszak és néhány jellegzetes magyarországi helyszín meghatározásával. A helyszíneket a letölthető Excel táblában találjátok, de az átláthatóság kedvéért elkészítettem az összefoglalót naptár formátumban is – így csak rá kell pillantanotok kirándulás előtt, hogy megtudjátok, adott időszakban miket érdemes figyelni.

Íme 1-1 ötlet a naptárból:

Január: újszülött vadmalacok

Február: levetett szarvasagancsok nyomában

Március: leánykökörcsin virágzása

Természetfotózás gyerekekkel ősszel

Április: tulipán virágzás és szüret

Május: rododendron virágzás

Június: tiszavirágzás

Július: szarvasbogár-rajzás

Augusztus: napraforgó virágzás

Szeptember: gesztenyehullás

Október: színesedő cserszömörce

November: vadludak vonulása

December: madáretetés

A Naptár letöltése a ZumyZoom hírlevél feliratkozók számára teljesen ingyenes! Ez az örök érvényű naptár bármikor kéznél lesz, amikor lehetőségetek nyílik kiszabadulni a természetbe – így biztosan megtaláljátok azt a helyet, ahol az ország éppen a legszebb arcát mutatja.

Hasznos linkek, ahol egész évben nyomon követhetitek az aktuális természetközeli programokat, vagy további információkat gyűjthettek:

És, kérlek, ne feledjétek, ha kimentek a természetbe, néhány alapszabályt mindenkinek be kell tartania:

1. Ne szedjetek vadvirágot, a legtöbb védett, és sok mérgező is van közöttük. Márcsak ezért is tökéletes fényképezővel indulni világot látni, mert a természet és az egészségetek kockáztatása nélkül tudjátok elraktározni az emlékeket.

2. Ne térjetek le a kijelölt turistautakról, hogy ne tapossátok el az akár még nem is virágzó kis növényeket. Még egy jó fotó kedvéért se térjetek le az útról.

3. Óvjátok az állatokat, tisztes távolból, halkan figyeljétek és fotózzátok őket a nyugalmuk megzavarása nélkül.

4. Ne szemeteljetek!

5. A naptárban feltüntetett gyűjtögetendő termések esetén tartsátok szem előtt a mértékletességet, csak annyit vegyetek magatokhoz, amennyi feltétlenül szükséges. Gyűjtögetni csak nem védett területen szabad, és fejenként maximum 2 kg-ot. Sok esetben egy jó kis játék és fotózás után nyugodtan ott is hagyhatjátok az erdőben, amit gyűjtöttetek.

Milyen e-mail címre kéred a ZumyZoom Természetfotós naptárat?

A gombra kattintva feliratkozol a ZumyZoom hírlevélre, valamint elfogadod az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Nyilatkozatot.