Selfie kihívás

Gyerekek körében (na meg csak nézzünk körül egy turista látványosságnál, és gyorsan rájövünk, hogy a felnőttek körében is) az egyik legnépszerűbb fotó téma a saját arcuk, a tükörképük.

A fejlődés része

Már csecsemőkortól fogva nagyon fontos része a fejlődésüknek a saját testükkel való ismerkedés. A Montessori nevelés szerint (aminek a fotós vonatkozásairól itt olvashatsz bővebben) érdemes már akár születéstől fogva tükörrel felszerelni a baba játékterét, és az idő előrehaladtával is mindig biztosítani gyerekmagasságban tükrös felületet. Annyira érdekes végig követni a tükörképükhöz való viszonyulásuk alakulását!

Tele a telefonod gyerek selfie-kkel?

Aztán eltelik pár év, és már képesek lenyúlni a szülők telefonját (bár ilyen a valóságban biztosan soha, sehol nem történik! 😉 ). Ekkor is sok gyerek a selfie módra kap rá, vagy valamilyen formában magát fotózza. Tehát ha az érdeklődés adott, használjuk is ki egy szuper fotós játékra… De valójában az önarckép fotózás játékok végtelen lehetőségét nyújtja!

Játék ötletek selfie módra

Az alábbiakban néhány ötletet olvashattok, milyen jellegű feladatokat adhattok gyermeketeknek az önarckép fotózás kapcsán:

1. „Hányféleképpen tudsz magadról portrét készíteni?” Engedd, hadd szárnyaljon a fantáziája! Ha mégis segítséget kér, íme néhány ötlet:

Anya lánya fotó selfie játék

  • Selfie kézből, megfordított kamerával – bár nagyon alapnak tűnik, ez kisgyerekeknek igen nagy kihívás tud lenni. Érdemes sokat gyakorolni, hogy összeálljon a buksijában a fénykép készítésének a logikája, fizikája.
  • Önkioldóval – helyezzétek a fényképezőgépet stabil felületre, miután önkioldó módra váltottatok (ezt bármelyik ZumyZoom fényképezőgéppel meg tudjátok tenni).

 

  • Tükörben
  • Tükörben anélkül, hogy látszódna a fényképezőgép
  • Ablakban, vagy egyéb üvegfelület tükröződése
  • Víztükörben (pl tóban)
  • Buborékban, kanálban egyéb tükröződő felületeken.
 

Apa lánya rajzolás portré fotózás2. Próbáljátok ki a portré készítést minél több és különlegesebb perspektívából. Beszélgessetek róla, melyik képen miért látja magát szépnek. 

3. Egy neki tetsző önarcképet nyomtassatok ki nagyban, ragasszátok rá egy lap egyik felére, a másik felére pedig rajzolja le saját magát. Minden eddiginél jobban meg fogja tudni figyelni a saját vonásait, és valószínűleg az eddigieknél pontosabb rajzot is tud készíteni magáról. 

Jó mókázást kívánok! 

A ZumyZoom ajánlata a közös emlékek készítéséhez: