A legmenőbb scrapbook fiúknak

A kisfiamat nem sok minden lelkesíti jobban, mint a munkagépek, az építkezések. „Szerencsére” a házunk mindkét oldalán építkeznek. Nem kellett sokáig noszogatnom, mikor felvetettem neki, hogy van-e kedve saját albumot készíteni munkagépekről.

Ezt a játékot ebben a formában a ZumyZoom Instant fényképezőgéppel ideális kivitelezni, de természetesen nyugodtan igazíthatod a saját lehetőségeitekhez. A gyermek (vagy a szülő :)) vérmérsékletétől függően rövid vagy hosszú távú projektnek is kitűzhetitek ezt a játékot.

Keressetek egy, vagy több építkezést a környéketeken, vagy amerre jártok. Kérd meg a gyermekedet, hogy készítsen fotót minden munkagépről. Már közben beszélgethettek arról, melyiket hogy hívják, és mire használják (hadd okosodjon a szülő is :)).Ha hazaérkeztek, válasszátok ki a jól sikerült képeket, nyomtassátok ki, és ragasszátok be őket az albumba (ami helyettesíthető akár egy nagy kartonlappal is, szuper kis kompozíciókat, jeleneteket lehet kreálni). Milyen jó, hogy fekete-fehérben nyomtat a fényképezőgépünk – most jön a színezés!

Aztán persze lehet rajzolni hozzá környezetet, lehet matricázni, cicomázni (ettől lesz igazán scrapbook), és közben beszélgetni. Jó ötlet lehet 1-1 jellegzetes alkatrészét/elemét kiemelni külön rajzon – ezt nyugodtan rajzold elő neki, és akár le is másolgathatja. Ha érdeklik gyermekedet a betűk, rá is írhatod a jármű nevét. Itt aztán tényleg minden a fantáziátokra és az igényeitekre van bízva. És persze később is kedvetekre bővíthetitek az albumot/posztert. Egy kis könnyítés: nyugodtan vessétek be a Pinterestet, keressetek letölthető munkagépes színezőket, ezeket is pikk-pakk kinyomtathatjátok az Instant fényképezőgépetekkel.Célorientált gyermeknél jól működhet, hogy előre felrajzolsz üres helyeket képeknek, és felírjátok, hova milyen járművet/gépet fogtok ragasztani, így már egy kicsit át is formáltuk bingóvá ezt a játékot. Jó kis memóriafejlesztő is, hogy megjegyezze, melyek hiányoznak a kollekcióból, és külön fejleszti a figyelmét is, hiszen a következő építkezéseken, amiket lát, ezeket fogja gőzerővel keresni.

Ha nem nyomtatós fényképezőgépetek van, természetesen akkor is tudtok csinálni képeket a járművekről, gépekről, később kinyomtatjátok, kivágjátok (ha ő maga vágja ki, szuper kis kézügyességi gyakorlat), és beragasztgathatjátok kedvetekre egy albumba.

Természetesen ez a tematikus albumkészítés bármilyen témára ráhúzható! Néhány ötlet: hercegnők (igen, ezt muszáj volt a kislányommal nekünk is tesztelni…), állatok, autók, sportok, fényképezés, kirándulás. Kisiskolásoknál kifejezetten motiváló az írás gyakorlására, és kutatómunka elvégzésére.