Szeretnéd, ha szeretné?

Érdeklődik a gyermeked a fotózás iránt? Vagy egyelőre csak te álmodozol róla, hogy együtt fogtok fényképezni? Vajon mi lehet a titka, hogy megszeresse a gyermeked a fényképezést?

Szeretnék nektek segíteni, hogy ha belevágtok ebbe a szórakoztató hobbiba, az valóban élvezetes legyen. Ebben a cikkben összeszedtem jó sok ötletet, amik elősegíthetik, hogy gyermeked megszeresse a fényképezést.

1. Szabadság biztosítása

Minél nagyobb szabadságot kap gyermeked a fényképezéshez, annál jobban fogja élvezni. Igyekezz ne megszabni, hogy mit, mikor és hogyan fényképezzen. Tudasd vele, hogy ha kérdése van, rád számíthat. De természetesen a határokat neked kell megszabni, a szabályokra, társadalmi normákra neked kell megtanítanod.

2. Tanítsd – ha ő is szeretné

Ha egy kellően könnyen kezelhető gyerek fényképezőgéppel indultok el, akkor nem lesz gond a kezelés elsajátításával. Persze az első pár alkalommal még lehet, hogy szükség lesz egy kis segítségre, türelemre. Ha profi gépen vagy telefonon kezded tanítani, akkor jóval nagyobb kihívás, hogy megfelelően megtanulja kezelni az eszközt – iskolás kor előtt ezt nem is javaslom.

Ne felejtsük el, hogy nem kell azonnal profi fotós faragni a gyermekből. Ha befogadónak látod a tanulásra, segíts neki, amennyire tudásodból telik (ebben a blogbejegyzésünkben összeszedtük, mivel érdemes kezdeni a tanítást). Ha az a célod, hogy megszeresse gyermeked a fotózást, illetve jól érezze magát, akkor ennek megfelelően vedd komolyan a tanítgatást.

3. Ne legyenek elvárásaid

Legalábbis ne az elkészült képek minőségét illetően. Akárcsak a rajzolás fejlődése során, mindig azt dicsérjük a gyermekben, amiben fejlődik, amilyen erőfeszítéseket tesz. Számára az első, elhomályosdott pacák is művészi értékkel bírnak, és tanulni fog minden kattintásból.

4. Menjetek ki a természetbe

Nemcsak a fotók minősége lesz jobb egy napsütéses réten, mint otthon, vagy egy játszóházban, hanem végtelen fotótémával is szolgál a természet. Nem utolsó sorban pedig mind tisztában vagyunk vele, milyen fontos a gyerekeknek szabad levegőn lennie, használjuk ki erre a fényképezést is!

5. Hadd legyen büszke az alkotásaira

Hivassátok elő a neki legjobban tetsző műveit, és a róla szóló fényképek mellett ezeknek is találjatok helyet a falon. Akárcsak a kézműves alkotásaikra, fényképeikre is igazán büszkék lehetnek.

6. Szerepjáték

Sok kisgyerek imád szerepekbe bújni. Ha a tiéd is ilyen, készítsetek neki fotós igazolványt, rajzolhattok neki cégért. Ha már van elég muníció, saját kiállítást is nyithat otthon.

7. Saját eszköz

Ha tehetitek, legyen a gyermekednek egy saját, kézreálló kis fényképezőgépe, amiért ő a felelős, ugyanakkor kedvére használhatja. Ez nagyban növeli a sikerélmény lehetőségét és csökkenti a konfliktushelyzeteket. Gondolom te se szívesen adsz neki akkora szabadságot az okostelefonoddal/drága fényképezőgépeddel, mintha a saját kis gépét használhatná.

8. Gyerekbarát fényképezőgép

Ha már saját eszköz, akkor az legyen egy gyerekbarát fényképezőgép! Legyen könnyen kezelhető, kicsi kezekkel is biztonságosan meg lehessen fogni, legyen nyakbaakasztója, lekerekített élei legyenek, hogy senkiben ne tehessen kárt, kisebbek számára fontos, hogy legyen valamilyen puhább anyagból (pl. szilikon) egy védőtokja, ami kisebb esésektől, ütődésektől megvédi a fényképezőgépet. Ha érdekel, hogy szerintem milyen további szempontokat érdemes megfontolni a gyerek fényképezőgép kiválasztásakor, olvasd el az erről szóló blogbejegyzést:

9. Ne legyen rajta játék!

Sokan pont a beépített játékokkal próbálják eladni a gyerek fényképezőgépeket. Bár lehet, hogy le fogják kötni a játékok a gyermekedet, ettől nem a fényképezést fogja megszeretni (hiszen könnyen el is terelheti róla a figyelmét), hanem megtanulja, hogyan feledkezzen bele önkontroll nélkül a digitális világba.

10. Játékos tanulás

Ha gyermeked igényli, kössétek össze játékokkal, feladatokkal a fotózást. Remek ötleteket találsz ehhez a folyamatosan bővülő játéktárban.

Segíts, hogy segíthessek! Kérlek, írd meg az info@zumyzoom.hu e-mailcímre, milyen jellegű feladatokat, játékokat látnál szívesen a ZumyZoom játéktárban. Ha kipróbáltátok már valamelyik játékot, esetleg szívesen megosztanád saját játékötleteidet, jelöld meg a ZumyZoomot Instagram fotón, vagy küldd el e-mailben.