Hogyan válassz gyerek fényképezőgépet?

Tőled is nyúlta már le a telefonodat a gyermeked, hogy aztán a galériában meglepődve pörgesd végig a 200 sorozatfotót a cuki kis lábujjáról, vagy a selfieket a homlokáról? 

Esetleg ennél már komolyabban vetette bele magát a fotózásba?

Vagy nagyobb gyermeked rendszeresen elkéri a telefonod, géped a fotózáshoz?

Ha már megfogalmazódott benned, hogy kellene egy saját fényképezőgép a gyermekednek, a következő nagy kérdés, hogy milyet válassz neki. Ez nem is olyan egyszerű, igaz?

Éppen ezért szeretnék segíteni a választásban, hogy mely szempontokat érdemes mérlegelned.

1. Méret, súly

Egy gyerekkézbe illő, könnyű fényképezőgépet szívesebben kézbe vesznek a kicsik is, és jobban tudnak rá vigyázni. Ez különösen fontos akkor, ha sokat mozdultok ki, pl. kirándulásokra is magatokkal viszitek a gépet.

2. Kezelhetőség

Minél kisebb a gyermek, annál fontosabb, hogy ne legyen túl sok gomb és funkció a fényképezőgépen. Egyrészt ezek könnyen elterelik a figyelmét az alkotásról, másrészt hátráltatják a sikerélményt is.

No meg talán már ti is megtapasztaltátok, hogy az okostelefonon is mennyi galibát tudnak okozni a kis matató kezek, ha megtalálják a kamera beállításait…

3. Külső védelem

Érdemes gyermeked vérmérsékletéhez igazítva gondoskodni a gép védelméről. Egy puha szilikontok is jelentősen csökkenti a kockázatot (ráadásul olyan puha, hogy nem tud kárt okozni magában/másokban sem a fényképezőgéppel használat közben), ezenkívül védhetitek még merev tokkal, vagy puha zsákocskával is. Az én kislányom szereti a fényképezőgép eredeti (kellően rózsaszín) dobozában hordozni a féltett kis gépét, igaz ehhez megfelelő kézitáska is dukál 

Mindenképpen olyan gépet válasszatok, melyet biztonságos pánttal a nyakában is tud hordani a poronty.

4. Gyerekbarát anyagok

Ma már szerencsére egyre több gyártó figyel arra, hogy környezet- és bőrbarát anyagokból készítse a gyerekeknek szóló termékeket, így érdemes ezeket választani. 

5. Képminőség

Egy gyerek fényképezőgéptől nem elvárható, hogy felvegye a versenyt a profi gépekkel, vagy akár a mai okostelefonos technológiákkal, de biztosan neked és a kis fényképésznek sem mindegy, hogy felismerhető képeket tud-e készíteni vele a gyermeked.

Önmagában a pixelszám nem mutatja meg a képminőséget, illik a képfelbontást is feltüntetni külön. Ez már könnyebben összehasonlíthatóvá teszi a minőséget. A legtöbb online piactéren nincs lehetőség arra, hogy leteszteld a képminőséget, még csak mintaképeket sem töltenek fel. A csalódást elkerülendő, javaslom, olyan fényképezőgépet válasszatok, amelyiknél transzparensen megmutatják, milyen fényképeket készít. 

ZumyZoom Állati jó fényképezőgép
ZumyZoom Instant fényképezőgép

6. Játékok

Sokan a beépített játékokkal reklámozzák a gyerek fényképezőgépeket. Csak akkor vegyetek ilyet, ha azt szeretnétek, hogy ezek a játékok elvonják a gyermek figyelmét a fényképezésben rejlő kreativitásról és örömökről.

Ha a gyermeked fényképezőgépre vágyik, illetve te fényképezni szeretnéd megtanítani, nem fognak hiányozni a játékok.

7. Akkumulátor vagy elem

Érdemes megfontolni, hogy akkumulátoros, USB-ről egyszerűen tölthető fényképezőgépet válasszatok, vagy esetleg olyat, ami elemmel működik, és még ha tölthető elemet is használsz, azt minden feltöltéskor ki-be kell tenni. Tapasztalatom szerint lényegesen megkönnyíti a szülők dolgát (és kíméli a gyerekek türelmét), ha egyszerűen tölthető a gép.

8. Dizájn

Természetesen ez a legszubjektívebb szempont. A tapasztalatok alapján a viszonylag letisztult, mégis kedves formák, minták tudják felkelteni a gyerek érdeklődését anélkül, hogy elvinnék a figyelmét, vagy a csicsa a funkciók rovására menne.

Téged más szempontok is foglalkoztatnak a gyerek fényképezőgép kiválasztása kapcsán? Kérlek, írd meg e-mailben az info@zumyzoom.hu-ra!

Nézd meg, hogy a ZumyZoom kollekciójába milyen gyerek fényképezőgépeket válogattam össze:

https://zumyzoom.hu/zumyzoom-gyerek-fenykepezogepek/