Ki kicsoda?

Fotós játék a Guess who társasjáték mintájára

Egy csipet nosztalgia

Emlékeztek a Guess who? társasjátékra? Gyerekkorom egyik kedvenc játéka, máig fülembe cseng a keretek csattanása lehajtáskor, és szemem előtt lebegnek a szereplők. Persze mai változata is kapható már, akár magyar nevekkel.

De ugye mennyivel izgalmasabb magatoknak összeállítani a játékot?!

Portrékészítésre fel!

Portréfotózás gyerek fényképezőgéppel

Egy fotós projekt keretében készítsen a gyermeked portrét a családtagokról, barátokról, bárkiről, akit ismertek. Nyomtassatok ki mindenkiről 2-2 portrét olyan méretben, ami nektek kényelmes. Ha fotópapírra nyomtatjátok, esetleg kartonra ragasztjátok, vagy lelamináljátok, hosszabb távon is bírni fogja a játékot.

Természetesen magát a játékot játszhatjátok akármilyen portrékkal, állatokkal, mesehősökkel is. 

Szókincsfejlesztő játék

Játékötlet gyerekeknek fényképezéshez

A játék elején kiteríti az egyik játékos a pakliját maga elé, képpel felfelé, a másik pedig választ 1 személyt a saját paklijából, de nem mutatja meg. Az első játékos feladata olyan kérdéseket feltenni a titkos személy tulajdonságairól, hogy a válaszok alapján egyre több szereplőt ki tudjon zárni (ezeket lefordítja), és mielőbb kitalálja, kit rejt a titkos lap. Annak a játékosnak, aki a titkos lapot választotta ki, az a feladata, hogy igaz válaszokat adjon a tulajdonságokra vonatkozó kérdésekre. (pl. Barna hajú? Igen/nem)

Azért jó, ha ismerős személyek fotóival játszotok, mert akkor a külső tulajdonságok mellett rákérdezhettek belső tulajdonságokra, egyéb információkra is (előzetes megállapodásotoktól függően). Az biztos, hogy észrevétlenül is szuperül fog fejlődni gyermeked szókincse az emberek, tulajdonságok, melléknevek kapcsán.

Iskolakezdős tipp

Ha az iskola szabályzata és az osztálytársak engedik, készítsen gyermeked portrét az osztálytársairól, és játszatok azokkal. Így egyre közelebb érezheti magához gyermeked az új társakat. Még az is lehet, hogy játék közben többet megtudsz róluk, mint amit magától elmesélne.

Az iskola kezdeti kihívásain szeretnéd még több fotós játékötlettel átsegíteni a gyermekedet? Nézd meg a Játéktárban a Fényképes reggeli rutin és a Fotós ábécé bejegyzést is!