Egy gombnyomás, ami beindítja az agysejteket

Bizonytalan vagy, hogy vajon jó ötlet-e kisgyermek kezébe fényképezőgépet adni? Az alábbiakban összegyűjtöttem neked azokat a területeket, amiket a fényképezés fejleszt egy kisgyermeknél – ezek biztosan segítenek eloszlatni a kételyeid!

1. Kreativitás: Abban a pillanatban, ahogy elképzeljük, mit fogunk lefényképezni, bekapcsol a kreativitásunk. A képek megalkotása új és egyedi megoldások felé inspirálja gyermekeinket is. Külön csoda a szülők számára megtapasztalni, hogyan látja a világot gyermekünk.

2. Esztétikai érzék: Mivel gyermeked visszanézheti alkotásait, azonnali visszajelzést kap arról, hogyan sikerült egy képet kiviteleznie. Rögtön ki is tudja javítani az esetleges esztétikai hibákat (pl. bemozdult, ferde, előnytelen kompozíció, stb.) egy újabb felvétel készítésével, így megtanulja, hogyan érhet el jobb eredményeket.

3. Önkifejezés, kommunikáció: A fotózás segítségével egy még nem beszélő gyermek is dokumentálni tudja például egy családi kirándulás pillanatait. Majd azáltal, hogy megmutatja a nagyszülőknek, kispajtásoknak a képeit, be tud számolni élményeiről. Ezek a sikerélmények segíthetik abban, hogy szavakkal is bátrabban fejezze ki magát. A szülők számára pedig megadja azt a lehetőséget, hogy jobban megértsék, mit tart fontosnak gyermekük, mi érdekli igazán.

4. Szókincs: Ahogy beleássuk magunkat egy-egy új tevékenységbe, még mi, felnőttek is tanulunk új szavakat. Így van ez az erre még sokkal fogékonyabb gyerekekkel is. Amellett, hogy megtanulhatják tőlünk a fényképezés technikai kifejezéseit, fotó témáikról is szívesen fognak újdonságokat tanulni.

5. Fókuszálás, megfigyelés: Vannak olyan gyerekek, akik nehezebben fókuszálnak. Ez teljesen természetes még óvodás korban, mégis igazán sokat adhatunk gyermekeinknek, ha játékos formában, például a fényképezésen keresztül még iskolás kor előtt segítjük őket az összpontosítás tanulásában.

6. Önállóság: Meglátod, saját kis fényképezőgépével gyermeked teljes önállóságra fog vágyni. És végre meg is kaphatja! Hiszen nem kell aggódni, mint az okostelefonoknál, hogy hova téved, mit néz meg, mit töröl ki, épségben kapjuk-e vissza. Bátorítsd Te is önállóságra, a világ felfedezésére!

7. Önbizalom: Emlékszel még, milyen boldogan mutogatta gyermeked az új képeségeit, mikor megtanult járni, biciklizni, stb? Itt egy újabb lehetőség: tanítsd meg fényképezni! Dagadni fog a büszkeségtől, hogy ilyen igazán felnőttes dologhoz is ért.

8. Empátia, érzelmi intelligencia: Gyermeked megtanulja megfigyelni az embereket a fényképezés során, majd az elkészült fotókon egyre jobban érteni fogja az arcok mögötti érzelmeket is. Különösen ajánljuk a fényképezést olyan gyerekeknek, akik le vannak maradva ezen a téren – konkrét játékötleteket az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez találsz a ZumyZoom Játéktárban is.

9. Logikai gondolkodás: Pont ideális kihívás egy átlagos óvodásnak megérteni a gyerekbarát digitális fényképezőgépek működési logikáját. Ha tudatosan odafigyelünk, hogy mindig annyit tanítsunk a fényképezésről gyermekünknek, amennyi éppen befogadható neki, sok-sok évre elegendő munícióval szolgál ez a szuper hobbi.

10. Térlátás: A képek megalkotása, a téma megfigyelése, értelmezése a fényképezőgép lencséjén át, fejleszti a gyermekünk térlátását. Fel kell dolgoznia ugyanis a távolságokat, a tárgyak egymáshoz való viszonyát, méretét. Jól fog jönni ez a készség az írás, olvasás, és még az autóvezetés során is.

Kislány közelről fotóz ZumyZoom Állati jó fényképezőgéppel

11Finommotorika, szem-kéz koordináció: Ahogy megfogja a gyermek a fényképezőgépet, ahogy megtanul exponálni, ahogy a gombokat vagy az érintőképernyőt kezeli, mind-mind fejlesztik apró pici izmait a kezében, ezáltal a kézügyességét és a szem-kéz koordinációját is (a látás és a kéz mozgásának összekapcsolódását, mely elengedhetetlen előfeltétele pl. az írás-olvasásnak).

12. Felelősségtudat: egy saját, gyerekbarát fényképezőgép ajándékozása remek alkalom, hogy beszélgessetek a felelősségről, felelősségvállalásról. Már az elején érdemes tisztázni a kereteket, mit szabad a fényképezőgéppel, mit nem, és meddig terjed a gyermek felelőssége.

+1 Családi kapcsolatok erősítése: A fotózás tanítása, a közös élmények, és azok felidézése során is kapcsolatba lépünk gyermekünkkel. Ezek mind remek alkalmak arra, hogy figyeljünk rá, megismerjük és kifejezzük felé a feltétel nélküli szeretetünket. Ennél többet talán nem is adhatunk neki!

Szeretnéd értelmes és élvezetes játékok segítségével tanítani gyermeked fényképezni? Kattints ide a ZumyZoom Játéktárhoz!