ZumySuli – Az első kattintások

„Kezdeményezni, azután hagyni, hogy a gyermek szabadon kibontakoztathassa képességeit”
(Maria Montessori)

Ha bármelyik igaz rád, jó helyen jársz! Én most elkalauzollak egy kicsit a fotózás világába, megmutatok neked egy utat (de persze nem ez az egyetlen), ahogyan el tudjátok kezdeni a fényképezést egy gyermekkel. Mindezt azért, hogy mindannyian örömötöket leljétek ebben a szuper hobbiban.

Ez a bejegyzés alapvetően arról szól, hogyan érdemes tanítani a gyermeked fényképezni egy fényképezőgéppel. Természetesen fotózhat a szülők okostelefonjával is, ha ez megfelel a családnak – erre visszatérek a cikk végén.

1. Olvassátok el a fényképezőgép használati utasítását.

2. Mutasd be a fényképezőgép részeit a gyermeknek, logikai sorrendben. Tanítsd meg neki a helyes fényképezőgép-fogást, hogy ne takarja el az ujjacskáival az objektívet, és minél szilárdabban tudja tartani a gépet. Emellett a nyakpánt használatára és a fizikai védelemre is tanítsuk meg már rögtön az elején, hogy minél tovább élvezhesse a fényképezést egy ép és sérülésmentes géppel.

 

3. Fotózás: Bekapcsolás, kikapcsolás után érdemes csak a fotókészítést (exponálást) megmutatni, és adjunk kellő időt gyakorlásra. „Kapcsold be, komponálj és készíts egy fotót X-ről, majd kapcsold ki.” Ha nincs ellenetekre a képernyőhasználat, a gyakorlások végén meg tudjátok nézni a készült képeket egy számítógépen. Így nagyobb méretben jobban látni fogja a fotók közötti különbségeket, fejlődési lehetőségeket.

4. Gyakoroljátok a fényképezés alapjait:

 • Stabilan tartani a fényképezőgépet: próbáljátok ki kézben tartva, kezet megtámasztva, nagy levegővételt benn tartva (aztán persze kifújva), mozgás közben, letéve sima felületre – nézzétek vissza, hogy láttok-e különbséget a fotók élességében.
 • Képek megkomponálása: ezt akár gép nélkül is elkezdhetitek, készítsetek egy fotókeretet (haladóbbaknak akár harmadoló zsinórokat is ragaszthattok rá), és keressetek bele kompozíciókat. Fényképek készítésekor először az legyen a cél, hogy minden beleférjen a képbe, amit szeretne a fotós (pl. ne maradjon le a feje annak, akit le akar fotózni). Majd később, ha ez már megy (és kellően érett hozzá a gyermek), elkezdhetitek a harmadolási szabályt alkalmazni: törekedjen rá, hogy a fotótéma valamelyik harmadolási vonalra/pontra illeszkedjen – az emberi szem általában ezt találja a legszebbnek. Ne felejtsd el felhívni gyermeked figyelmét arra, hogy 90°-kal elfordítva, függőlegesen is tarthatja a gépet.
 • Ismerkedjetek a távolsággal: nézzétek meg, milyen képek készülnek, ha messzebb/közelebb mentek a fotótémához. Figyeljétek meg, hogy mikor mi fér bele a képbe, illetve milyen részleteket tudtok kivenni különböző távolságokból.
 • Játszatok a fénnyel: alapvető javaslat, hogy ne fotózzatok nagy fénnyel szemben (pl. nap, lámpa), mert túl világos lesz a kép, vagy legalábbis bizonyos részei. De eleinte érdemes megnézni a gyakorlatban, hogy ez mit jelent – próbáljátok ki, hogyan sikerül a kép, ha szemből süt a nap (de azt mindenképp kerüljétek el, hogy közvetlenül az objektívbe süssön), és hogyan, ha kicsit/jobban elfordultok. Lehetőleg kerüljétek a kompozíciókban a nagy kontrasztokat a fényerősség tekintetében, mert vagy az árnyékos rész lesz túl sötét, vagy a fényes túl világos. Ismerkedésképpen ezt is teszteljétek le a gyakorlatban.

5. Használjátok ki a fényképezőgép funkcióit:

 • Sorozatfelvétel: ha egy bizonyos pillanatot szeretnétek elkapni (pl. mozgás közben), állítsátok sorozatfelvételre a fényképezőgépet, így nagyobb esély van arra, hogy sikerül eltalálni a megfelelő pillanatot.
 • Matricák, keretek: nemcsak szórakoztató és vicces fotók sülhetnek ki belőle, hanem segít a komponálást is gyakorolni, ha az előre megrajzolt fejekbe/keretekbe kell beleilleszteni a fotótémát. Mutasd meg a gyermeknek, mire figyeljen a kompozíciónál.
 • Filterek: a különböző beépített filterek segítségével többféle hangulatú fényképet is tudtok készíteni ugyanarról a témáról.
 • Selfie: nem tudom, létezik-e még gyerek, aki soha senkit nem látott szelfit készíteni. Mi pl. nem szoktunk magunkról, de a kislányom olyan vérprofin magára szedte az úton-útfélen látott szelfi pozíciókat, hogy elképesztő 🙂 Mindenesetre gyakorolhatja az önarcképkészítést szelfikamerával is, ha rendelkezik vele a fényképezőgép. De begyakorolhatjátok azt is, hogyan kell tartania a gépet, hogy magáról tudjon fotót készíteni a gép megfordításával. Az önkioldó használatát is érdemes megtanítani kb. 5 éves kor felett. Nem utolsó sorban a tükörben fotózással is nagyon jókat lehet mókázni.

5. Ismerkedjetek a perspektívákkal

Nézzétek meg, hány féle nézőpontból lehet fotózni. Fotózzatok le minden oldalról egy tárgyat (vajon alulról és felülről is le fogja fotózni?), nézzétek meg, hogyan néz ki egy ember különböző szögekből. Legjobb, ha szabadon választ pózt: lefeküdhet a földre, fejjel lefele is fotózhat, felállhat biztonságos, de magasabb helyekre.

6. Próbáljátok ki a ZumyZoom Játéktárat

Válasszatok számotokra szimpatikus játékokat a Játéktárból, valamint további ötleteket találsz a közös élményszerzéshez ebben a cikkben: Szeretnéd ha szeretné

7. Becsüljétek meg a gyermek műveit!

Hivassatok elő legalább néhány fényképet az általa készítettekből. És ha van rá lehetőségetek, akárcsak a gyermek egyéb alkotásait, tegyétek láthatóvá. Pl. tehetitek hűtőre, üzenőtáblára, képkeretbe, albumba, fotófüzérre. Nyaraláson készült képekből rögtön képeslapot is tudtok készíteni – biztosan nagyon büszke lesz magára, ha az ő fotóját külditek üdvözletként. Amennyiben Instant fényképezőgépetek van, akkor tényleg csak rá kell ragasztani az azonnal kinyomtatott fotót egy üres képeslapra.

A fentiek természetesen a valóságban egy hosszú folyamatot ölelnek fel. Haladjatok a gyermek tempójában, és értékeljétek a fejlődést, a sok-sok erőfeszítést, gyakorlást, ami árán elérte. De legfőképpen élvezzétek az együtt töltött örömteli perceket! Ha elsőre nem is szeretnél ennyire elmélyedni abban, hogy megtanítsd fotózni a gyermekedet, az is teljesen rendben van. Ettől még nagyon sok mókázásra lesz lehetőségetek.

És akkor ígértem még, hogy visszatérek a telefonnal való fotózásra. Mivel korábban fel sem merült bennünk a férjemmel, hogy létezhetnek kisgyerekeknek való készülékek, évekig folyt az okostelefonos húzd meg-ereszd meg. Mi ezeket tapasztaltunk a hosszú évek során, amíg nem volt a fotózásra egyébként fogékony kislányomnak saját fényképezőgépe:

 • túl nagy a kezébe a telefon, nem tudja jól és biztonságosan megfogni;
 • leejti, és megsérül a telefon (tudnék mesélni…);
 • nem tudja stabilan tartani, így bemozdult képeket készít;
 • nem igazán tudja hatékonyan kezelni, mert túl sok a lehetőség;
 • nem tudsz szabad kezet adni neki, mert nem mindig tudod odaadni neki a telefonodat, amikor kéri;
 • előfordulhat (sicc!), hogy még csak el se kéri;
 • átállítja a beállításokat (óóó, hány vízjeles képem készült így, mert nem vettem észre);
 • véletlenül megnyom gombokat, és utána már nem tud fotót készíteni;
 • véletlenül törli a képeit, képeidet;
 • elkóborol a telefonban, és nem neki való tartalmakat talál (vagy egyszerűen csak elküldi a homlokáról készült szelfit a főnöködnek e-mailben), esetleg rendszeresen beszippantja egy-egy játék;
 • nem tudja magával vinni, ha külön programja van.

Ha szeretnéd elkerülni ezt a frusztrációt, az alábbi cikkben segítek, hogyan érdemes fényképezőgépet választani gyermekednek: Hogyan válassz gyerek fényképezőgépet