16+1 ötlet a vidám családi kirándulásokhoz

Kerestél már a Google-ben valaha arra, hogy „kirándulás gyerekkel”? Jobbnál jobb listákat kapunk (szerencsére) arról, hogy hova érdemes menni gyerekekkel kirándulni. Mintha csak ez lenne az egyetlen kihívás benne… Mi bizony megtapasztaltuk, hogy az úti cél kiválasztása csak a kezdet, utána még számos nehézség állhatja útját az örömteli kirándulásoknak.

 • Ti is jártatok már úgy, hogy kinéztetek és felkészültetek egy szuper kirándulásra, amit aztán végig nyafogtak a gyerekek, és látszólag senkinek sem volt úgy igazán jó?

 • Netán elvből nem is mentek kirándulni, mert úgysem élvezik/bírják a gyerekek?

Azt viszont mindannyian tudjuk, hogy számos egészségügyi, szellemi és pszichés előnye származik kicsinek-nagynak abból, ha rendszeresen kirándulunk. Azért, hogy segítsek minél több családnak megtalálni a motivációt és az örömöt a közös kirándulásokban, összeszedtem jó sok ötletet, hogy mivel lehet lelkesíteni a gyerekeket a kirándulásra. Szemezgessetek belőle kedvetekre!

1. Gyerektársaság

Gyerekek kirándulnak gyerek fényképezőgép webshop

Bár több szervezést és alkalmazkodást igényel, valószínűleg megéri összebeszélni ismerős családokkal, hogy együtt menjetek kirándulni. Mivel így van saját társasága a gyermeknek is, kevésbé fogja zavarni, ha a felnőttek egymással beszélgetnek. Ha már tényleg kezdenek is fáradni, kellő húzóerő tud leni a többi gyerek lendülete. Szerveztünk már olyan kirándulást is, ahol 2 ismerős család gyerekei ott találkoztak először, és mégis az első pillanattól ment a bandázás. Hasonlóan pozitív (csak ezerszer több) tapasztalataik vannak Jutiéknak is, akik évek óta rendszeresen szerveznek túrákat kisgyerekes családoknak a „Potyautassal a Kéken” túramozgalom keretein belül: https://www.turistamagazin.hu/blogok/potyautassal-a-keken. Jó hangulatú eseményeik meghirdetésre kerülnek Facebook oldalukon: https://www.facebook.com/potyautassalakeken.

2. Felnőtt társaság

Ha nincs lehetőségetek más gyerekekkel menni, vagy épp bőven elég az oviban/iskolában a társaság a gyermeketeknek, lehet, hogy szívesebben menne felnőtt társasággal. Ennek megvan az az előnye, hogy csak ő lehet a középpontban (mert úgyis olyan cukiii), de mégis változatosabb a társaság, mintha csak a szülőkkel lenne. Ilyen esetekben érdemes figyelni az egyensúlyra, hogy ne merüljünk el mi felnőttek a felnőtt társalgásban, mert az lehet, hogy frusztrálttá teszi a figyeleméhes gyermekeket. Mi olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy kirándulástól függetlenül is sláger a fiatal nagynéni-nagybácsi páros, így velük kb. dupla adag túrát is le tudunk nyomni. Bár a végére általában mi szenvedünk már a figyelemhiánytól 🙂

3. Kutya

Mint tudjuk, bármilyen terméket el lehet adni kutyával, így van ez a legtöbb gyereknél a kirándulással is. Általában annyira leköti őket a kutyával való foglalkozás, szaladgálás, hogy észre sem veszik, ahogy fogyasztják a kilométereket. Nem árt persze, ha barátságos, szófogadó és gyerekekhez szokott kutyával indulunk útnak. És ha nincs saját kutyánk? A dinókat is imádják a gyerekek, ha van dinónk, vigyük azt! Vaaaagy társuljunk kutyás ismerősökhöz, esetleg kérjünk kölcsön egy jól nevelt és általunk ismert kutyát. Nálunk pl. a sógornőmék kutyája a kedvenc túratárs, aki nemcsak a hosszabb kirándulásokban segített, hanem a korábbi rossz idegenkutyás élmények legyőzésében is.

Ha híján vagyunk a fenti lehetőségeknek, és beérjük kisebb sétával is, vagy csak szeretnénk örömet szerezni menhelyi kutyusoknak, több állatmenhelyen is van lehetőség kutyasétáltatásra nagyobb gyerekekkel (pl. https://arvacska.hu/; https://www.rex.hu/hu/onkentesseg/onkenteseknek/hazirend/)

4. Geocaching

Sok kisgyerekes család használja sikerrel a „Geoládák” applikációt az aprónép motivációjának fenntartásához. Az applikáció segítségével különböző helyeken eldugott ládákat tudtok megkeresni, melyekben kis meglepetéseket rejtettek el. Ha megtaláljátok és kiveszitek a meglepetést, cserébe természetesen nektek is be kell tenni valamit, hogy a következő megtalálónak is örömet szerezzen. Nekem külön tetszik benne, hogy már előre lehet készülni a kirándulásra, meg lehet tervezni, melyik ládákat keressük meg és mit fogunk betenni a talált kincsek helyére. Persze benne van a pakliban a csalódás, előfordul, hogy nem találjátok meg a ládát, vagy a gyerekek számára kevésbé érdekes kincs van benne. Ezt és a játék képernyős mivoltát is érdemes mérlegelni a gyerekek habitusának, a szülők nevelési elveinek függvényében.

5. Scavenger hunt

Még mindig kincskeresés, de offline verzióban. Számos természeti kincskeresős/bingós játék fellelhető nyomtatásra készen az interneten, többek között a ZumyZoom oldalán is találtok egyet (https://zumyzoom.hu/2022/10/25/oszi-fotos-kincskereso/). Ugyanígy összeállíthatjátok a sajátotokat akár a gyermekkel közösen, az érdeklődési körének / aktuális tanulmányainak megfelelően. Rögtönözhettek kézi rajzokat is.

Kis könyvmolyoknak lehet az is elég, ha egy természetbúvár könyvecskével vágtok neki az útnak, és élvezettel fogja keresgélni benne az élőlényeket, hogy veletek is megossza a tudását. Íme egy szuper könyvajánló a témában az Égigérő blogon.

Kis felfedezőknek külön természetbúvár csomagot is összeállíthattok nagyítóval, gyűjtődobozzal, iránytűvel, távcsővel – ezekkel akár a szerepjátékos énjét is megmozgathatjátok.

6. Gyűjtögetés

A legtöbb kisgyermek imád gyűjtögetni. Ha kiszabadultok a természetbe, végre nem csak cigicsikket tud gyűjteni, hanem inkább kavicsot, csigaházat, madártollat, botot és egyéb természeti kincseket. Érdemes kis kosárral, vagy valami zacsival készülni. Fontos persze előre lefektetni a szabályokat, hogy mi az, és milyen mennyiségben, amit hazavihet magával az erdőből. Így egyúttal a természet védelmére is taníthatjátok. Alternatív megoldás lehet, ha gyűjtögettek útközben, de a végén visszaadjátok az erdőnek amit kölcsönvettetek.

7. Játszótér

Nekem nagy szívfájdalmam, hogy viszonylag kevés erdei játszótér van hazánkban, de bízzunk abban, hogy ha egyre több család kirándul, a nagyobb kereslet meghozza majd a kínálatot is! Mert a kis játszótér fanatikusokat talán könnyebb úgy kiszakítani a kedvenc játszóterükről vagy otthonról egy túra kedvéért, ha a cél egy számára új játszótér, amit ki lehet próbálni. Szerencsére azért vannak most is lehetőségek, íme egy kis ízelítő az erdei játszóterekből:

 • Visegrád: Mátyás király történelmi játszópark, Erdei játszótér a Telgárthy-réten
 • Sajószentpéter: motorik park
 • Sopron: Boszorkány meseösvény
 • Királyrét: erdei játszótér
 • Katalinpuszta: Gyadai tanösvény
 • Hollókő: Holló Jankó mesejátszótér
 • Füzér: Fehérlófia meseösvény és játszótér
 • Gödöllő: Erdészeti Arborétum
 • Törökmező: játszótér
 • Törökbálint: Manóösvény
 • Budakeszi: Szilfa-tisztás
 • Budapest: Macis erdei, Adyligeti, Anna-réti és János-hegyi játszótér

A túra hosszának tervezésekor érdemes hagynunk még energiát a játszótér kiélvezésére is. Az sem baj, ha eleinte egy-egy rövidke sétát teszünk a környéken. Ha így szép észrevétlenül hozzászokik gyermekünk, később könnyebben megbirkózik majd a hosszabb gyaloglásokkal is.

8. Fotózás

Ti szoktatok fotókat készíteni a közös kirándulásokról, vagy bármelyik családi programról? Biztosan! Még az is lehet, hogy a gyermeketek el szokta kérni a telefont/fényképezőgépet, hogy ő készítse a fotókat – de valószínűleg nem nála van végig. Vajon mennyire élvezné, ha végig fotózhatná a közös kirándulásaitokat? És ti mennyire élveznétek, ha utána visszanézhetnétek a közös élményeket az ő szemével? Ha érdekel, hogy mia alapján érdemes fényképezőgépet választani a gyermekednek, olvasd el az alábbi blogposztot is: https://zumyzoom.hu/2022/09/14/hogyan-valassz-gyerek-fenykepezogepet/

9. Kisvonatozás

Családi kirándulás ZumyZoom Ha jól sejtem, nemcsak az én gyerekeim kisvasút-imádók. Viszonylag sok helyen, és az ország kb. minden táján találunk erdei kisvasutakat. Sőt, már létezik pecsételőfüzet is, aminek a hordozása, pecsételése szintén hozzáad az élményhez a gyerekek számára. És ezáltal persze számunkra is. Részletes listát itt találtok az erdei kisvasutakról: https://csodahelyek.hu/2022/05/05/kisvasut-magyarorszagon-amely-meses-tajakon-zakatol/

10. Versenyek, teljesítménytúrák, jelvényszerző mozgalmak

Vannak olyan gyerekek, akikben erős a versenyszellem, a teljesítményvágy. Nekik igazán motiváló lehet versenyeken elindulni. Ha nem is pont kirándulással, de természetben mozgással, méghozzá kőkemény mozgással kecsegtetnek a Spartan Race gyerekeknek szóló versenyei. https://hu.spartan.com/hu/race/kids. A Teljesítménytúrázók Társaságának (https://tturak.hu) oldalán megtaláljátok az összes teljesítménytúrát az országban. Az igazán elkötelezettek pedig jelvényszerző mozgalmakban is részt vehetnek, mint például a méltán népszerű Országos Kéktúra (https://www.kektura.hu), vagy regionális mozgalmak, pl. Pilisi Vándorlások (http://mtsz.org/turamozgalmak). Mi félve vágtunk bele az egyébként régóta vágyott Kéktúrázásba, mert már hozzászoktunk a kényelmes autózáshoz és a parkolókból tett körtúrákhoz. De a gyerekek kifejezetten élvezik a vidéki buszozásokat is, így tudatos szervezéssel nincs lehetetlen. A pecsételés élményéről nem is beszélve!

11. Természeti szépségek

Közhely, de igaz, hogy szebbnél szebb tájak vannak hazánkon belül is. Megannyi izgalmas, különleges földrajzi alakzat, természeti jelenség, amit érdemes már kicsi gyermekünkkel is megismertetni. Alább néhány példa, amit a legtöbben élvezni szoktak:

 • Barlangok: Pálvölgyi cseppkőbarlang, Aggtelek, Strázsa-hegyi barlang
 • Andezit csúszda: Bér
 • Különleges sziklaformációk: Vadálló-kövek, Pákozdi ingókövek, Szelim-barlang
 • Vadregényes völgyek, szurdokok: Holdvilág-árok, Rám-szakadék, Csörgő-patak völgye
 • Hóvirágmezők márciusban (pl. Alcsútdobozi Arborétum)
 • Medvehagyma virágzás májusban
 • Szentjánosbogár rajzás júniusban
 • Vadludak húzásának megfigyelése ősszel (pl. tatai Öreg-tó)

12. Tanösvények

Főleg nagyobb, olvasni tudó és/vagy tudásszomjas gyerekekkel kezdenek különleges élménnyé válni a tanösvények. De mivel ezek sokszor gyönyörű környezetben találhatóak, tábláktól függetlenül is kellemes kiránduló élményt nyújtanak. Szerencsére igen sok van már hazánkban is, a legváltozatosabb helyszíneken, tájakon, túrahosszban. Egyre több „virtuális” tanösvényt adnak át, tehát ezeken mindenképp szükségünk van okostelefon használatára. Ha az az egyik célunk, hogy a gyerekek (és mi is) kiszakadjanak az online térből, akkor érdemes hagyományos tanösvényeket kinézni, ahol táblától tábláig haladhatunk.

13. Térképolvasás, szerepjáték

Bár némi előkészületet igényel, de ha bejön a gyermeknek, nagyon megéri kézzel rajzolni térképet a túraútvonalról. Persze közösen is elkészíthetjük, de meglepetésként is adhatjuk a túra elején a gyermek kezébe, akár azzal a felhatalmazással, hogy ma ő lesz a túravezető. Lelkesedésünktől és a gyermek igényeitől függően ezt a végletekig cizellálhatjuk, pl. zászlós végű bot, túravezetői jelvény, névvel felcímkézett kalap stb. készítésével. Nálunk már önmagában az is többször bevált, hogy „Ma Te leszel a Túramester”, és csak így szólítottuk.

A térképkészítés és/vagy olvasás pedig remek fejlesztőjáték – fejleszti a térbeli tájékozódást, a rajzkészségeket, a logikai gondolkodást, a szókincset. Megalapozza a földrajzi gondolkodást, a környezet ismeretét, a valóság leképezését.

14. Mondókák, dalok, játékok

Ha gyermeked szereti a mondókákat, fejben játszott játékokat, szereti és átéli a dalolást, akkor szerencsére számtalan lehetőség áll rendelkezésetekre, hogy ezeket beépítsétek a kirándulásaitokba is. Gyűjtsetek kirándulós mondókákat, találjatok ki rövid játékokat, találós kérdéseket, feladatokat neki útközben. Mi nagyon szeretjük Gryllus Vilmos Kirándulós dalok c. könyvét, és megsúgom, hogy a Biciklizős dalok c. könyvében is sok olyan dal van, ami bármilyen természetjáráshoz releváns. https://kalakazenebolt.hu/termek/gryllus-vilmos-kirandulos-dalok-cd-melleklettel/

15. Meseköltés

Találjatok ki együtt egy mesét kirándulás közben, ihletet merítve a látottakból. Ha erre fogékony a gyermeked, meglátod, szárnyra kap a fantáziája. Talán ebben a lelassult, a hétköznapoknál ingerszegényebb, természetközelibb környezetben tud igazán kibontakozni a kreativitása. Mert nem vonja el a sok otthoni játék, az otthoni feladatok, esetleg a képernyő a figyelmét, ráadásul mivel a tiéteket, szülőkét sem, lehet, hogy sokkal jobban oda tudtok figyelni gyermeketekre, és ez fogja őt megtáltosítani.

Vihettek egy kis jegyzetfüzetet, ceruzát magatokkal, hogy a kulcsfontosságú gondolatokat papírra vessétek. De memóriagyakorlatnak sem utolsó, ha megjegyzitek a közösen kitalált történetet. Otthon persze nyugodtan leírhatjátok, lerajzolhatjátok, hogy később könnyebb legyen felidézni. Biztosan nagyon büszke lesz a saját/közös agyszüleményetekre, miközben észre sem veszi, ahogy repül az idő (és fogynak a kilométerek).

16. Jutalmazás nasival

Tapasztalatom szerint ez az egyik legkézenfekvőbb motiváció a gyerekek „túráztatására”, sokan élnek vele. Főleg, mivel úgyis kell vinni magatokkal elemózsiát az útra, könnyen beficcen 1-2 csoki, vagy ez-az. A kirándulás végére akár beígérhettek éttermet, fagyizót, csak arra készüljetek, hogy onnantól kezdve lehet, ez lesz az elvárás 🙂

+1 Túranapló

Hogy ez miért plusz 1? Egyrészt azért, mert a fenti tippektől függetlenül bármikor alkalmazható. Másrészt, mert ez a kirándulás során még nem biztos, hogy motiválni fogja a gyermekedet, inkább csak akkor, ha már szokást alakítottatok ki belőle. Ha írsz/írtok/ír a gyermeked naplót a kirándulásaitokról, nemcsak az íráskészségét, memóriáját, rendszerezőképességét fejlesztitek, hanem nyomon tudjátok követni a fejlődését is. Ez sokszor adhat erőt neki akár ha mozgásra szeretnétek motiválni, akár ha bármiről úgy gondolja, nem képes rá. Elővehetitek együtt, hogy végignézzétek, mire is képes, és mekkorát fejlődött pl. kitartásban.

Ha kedvet kaptatok a kirándulásokhoz, és már csak a helyszín hiányzik, jó szívvel ajánlom a Barangoló család blogját, ahol tájegységek szerint is tudtok ötletet meríteni családi kirándulásokhoz, méghozzá részletes és hasznos leírásokkal: http://www.barangolocsalad.hu/. Szintén sok ötletet meríthettek a https://csodahelyek.hu tematikus gyűjtéseiből, ötleteiből.

Ugye, mennyi lehetőség!? De még ezekkel együtt is érdemes magunknál tartani a „letojom” tablettát, hogy ha a gyermeknek megtetszik az első bokor/farakás/fűszál, és leülne ott 2 órára játszani, vagy netán fejébe veszi, hogy felsöpri az első keze ügyébe akadt ággal az erdőt, mert koszos (true story…mindegyik), akkor se keseredjünk el, hanem csak élvezzük, hogy jó levegőn vagyunk. Majd kirándulunk legközelebb… 🙂

Ha szeretnél a fentihez hasonló tartalmas, fotózáshoz kapcsolódó cikkeket első kézből megkapni, iratkozz fel a ZumyZoom hírlevélre:

Kövesd a ZumyZoomot a Facebookon és Instagramon is!